Les meves primeres galetes decorades (La MASSA)
Les meves primeres
galetes decorades les vaig fer per Nadal, i després d'aquestes ja n'he fet
unes quantes més... però encara no havia trobat el moment de mostrar les
meves primeres creacions...
Per fer-les, ja tenia els motlles per
tallar la forma de la galeta, i la decoració, va ser inventada
totalment! Bé, ja és nota que són les primeres... suposo que al
"pintar-les" hem tremolava una mica el pols!, les pròximes seran
millors...
La recepta, la mateixa del Rincón de Bea,
tot i així ús la posaré, jo la vaig reduir a la meitat tots els
ingredients per començar a fer probes... i potser he fet alguna petita
modificació.
INGREDIENTS (per unes 20 galetes d'uns 10 x 6 cm més o menys)
- 350 gr. farina
- 125 gr. mantega sense sal
- 125 gr. sucre glass
- llet (unes 2-3 cullerades soperes)
- 1 ou mitjà
- gust desitjat (jo les vaig fer amb llimona, però últimament les he fetes de vainilla)
PROCEDIMENT
En un bol posarem la mantega que haurem
deixat a temperatura ambient (estarà en el punt òptim per treballar-la, quan
apretem amb el dit, i no notem resistència) (quedarà la empremta) La posarem
tallada a trossets perquè així la batedora la treballarà més fàcilment. En fi,
la mesclem amb les "barilles" fins que quedi amb consistència de
pomada (en pròximes ocasions posaré foto!).
Un cop llesta, afegim el sucre glass,
l'anem afegint a cullerades, perquè serà més fàcil que s'incorpori bé a la
mantega.
El tercer pas serà afegir l'ou. En molts
blocs, he vist que utilitzen el doble de tots els ingredients i un ou de mida
XL. Jo ho he fet així, i les trobo bones, es a dir, utilitzo un ou una mica més
petit i la meitat dels ingredients.
En fi, l'ou, ha ser possible, també l'
hauríem de tenir a temperatura ambient, així també és mescla millor. Suposo que
sinó, faria com en la maionesa o amb l'all i oli, que ha vegades es
"talla" i no queda amb aspecte homogeni!
Quan afegim l'ou, l'haurem batut
lleument amb la forquilla a banda, abans d'afegir-lo directament a la
preparació que ja tenim. I juntament amb l'ou, ja posem el sabor que hem triat
(una cullereta... en fi, això va a gust del consumidor, jo poso una cullerada
sopera de gust de vainilla)
I ara si, finalment afegim la farina que
prèviament haurem tamisat.
Batem, batem, batem... i veurem que la
mescla queda trossejada, i no homogènia. Llavors es quan afegim una mica de
llet. En molts bloc posa uns 50ml, jo ho faig a cullerades, depèn de la farina,
de la humitat... podem necessitar un dia més que menys, però en el meu cas,
normalment en poso unes 2-3 cullerades soperes. Deixem mesclar una mica més, i
ja veurem que la massa quan la toques, la pots moldejar perfectament, que no
s'enganxa ni al bol, ni als dits, però queda oliosa (això és per la mantega).
Bé, ja la tenim! ara, poso la massa en
el taulell i la separo en 2 boles. I cadascuna d'aquestes les procedirem a
aplanar amb el rodet.
La doblada de la galeta? doncs uns 6 mm.
Jo utilitzo unes gomes en el rodet que hem marquen la mida, una altra idea:
posar uns llistons de fusta que facin la mida (més o menys) i anar passant el
rodet per sobre... crec que si posem uns bastonets de "pinxos"
aconseguim la mesura...
En fi, posem la massa entre dos fulles
de paper apte per al forn, i aplanem la massa. I un cop la tenim, la posem a la
nevera i la deixem reposar... jo fins hi tot la he deixat tota una nit, però
amb unes 2-3 hores n'hi ha prou, veurem que al tocar-la, està dura, i això ens
permetrà treballar.la millor (per tallar les formes que volem), i perquè al
coure-la les galetes no perdran la forma...
J han passat les 3 hores? doncs a
tallar!!! agafem el motlle que volem i donem forma a la galeta!
Ja la tenim? doncs ara uns 10-15 minuts
més a la nevera (jo ho poso amb la mateixa safata del forn (ni ha de petites
que et caben perfectament). I ara si! al forn: uns 15 minuts a 180º (deixeu que
s' temperi uns 10 minuts abans de posar-les). Poso la safata a mitja altura,
i calent tant a dalt com a baix.
Quan les trèiem, les deixem reposar en
la mateixa safata, i als 15 minuts ja veurem que estan dures, i preparades per
decorar o menjar!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
♥ Tot i que no sempre tinc temps, i en ocasions no puc contestar els missatges, m'encanta que em visitis i sobretot que em deixis un comentari! això em demostra que el bloc es viu!
Gràcies per passar per aquí, i per les teves opinions... entre tots aprenem. I aquesta es una de les finalitats del meu bloc, aprendre i donar a conèixer.
Petonets! i torna aviat!!!