Coca de St. Joan

Avui ho mesclem tot! Ahir a la nit, mentre escrivia el post, m'estava  prenent un còctel Negrori! una bomba! extret com no de tot el receptari de còctels del fogons de la bordeta amb la recepta del 15!

I dic mesclem tot, perquè com no podia ser, jo també he fet una coca de St Joan! bé, 1 no, 2!! una solament de sucre per sobre, ja que nosaltres no som molt amants de les cireres i taronja confitades... i l'altra té la mateixa base, però hi he fet un entrenat de crema per sobre, aquesta es la que anirà a casa els papes! je, je...

No n'havia fet mai de coca! per això m'ha calgut la vostra ajuda, i en aquest cas la he extreta del bloc el que no mata engreixa. Mirant mirant totes les receptes de memòries d'una cuinera de l'any passat, doncs mira, me quedat en el seu bloc i l'he fet. Això si, afegint una mica d'anís a la recepta, ja que m'agrada molt el gustet que deix.

Bé doncs, anem a la recepta...

 INGREDIENTS:

Per la massa mare...
  • 35 gr de llet tèbia
  • 20 gr llevadura fresca
  • 75 gr farina de força
Per la segona massa...
  • 500 gr farina de força
  • 250 gr de llet tèbia
  • 1 ou L
  • 75 gr de mantega a temperatura ambient
  • 100 gr de sucre
  • 1 cullerada de postres d'essència de vainilla
  • 1 cullera sopera d'anís
  • La pell d'una taronja ratllada
Per la crema pastissera
  • 2 rovells d'ou
  • 50 gr de sucre
  • 20 gr de maicena
  • 250 ml de llet
  • una branca de canyella
  • la pell de mitja llimona

PREPARACIÓ:
  1. En primer lloc comencem preparant la massa mare, en un bol posem la llet tèbia la llevadura, i l'anirem remenant fins que es dissolgui. Llavors afegim la farina i mesclarem. Obtindrem una pilota homogènia, que deixarem reposar perquè dobli el volum... Jo per anar més ràpid, la he submergit en aigua tèbia, i quan flota, ja està llesta (uns 10 minuts...)
  2. Mentres, fem la massa restant. En el robot de cuina, que ens ajuda molt, o sinó a ma... posem tots els ingredients... farina, llet, mantega...mesclem tot i quan tenim una massa bastant compacta, hi afegim la massa mare i continuem mesclant. Jo ho vaig fer amb la pala, a velocitat mitja, i arriba un punt en que quan toques la massa, veus que llisca, i no s'enganxa a les parets del bol, es com un "xiclet". Deixem que treballi l'amassadora uns 10-15 minuts...
  3. Ara, l'agafem i la posem en un bol ample, perquè puja!!! puja molt!!! llàstima que no hi vaig fer cap foto, però es curiós veure com a partir d'uns quants ingredients, surt una pilota que es va fent gran, i en el meu cas fins hi tot va sortir del bol! s'infla, s'infla i creix!
Res, jo ho vaig deixar tapat amb un drap dins el forn, unes 3 hores... mentres vaig fer la crema.

PREPARACIÓ CREMA:
  1. Poso un cassó al foc, amb la llet, la canyella, i la pell de la llimona, i deixem fins que arrenqui el bull, i uns minuts més (1 o 2) remenant i vigilant que no s'enganxi.
  2. Per altra part, mesclem en un bol els rovells dels ous amb el sucre. I quan estiguin ben integrats i afegirem la maizena, poc a poc, per evitar grumolls.
  3. Seguidament afegim la llet que teníem al foc, la colem per no tirar-hi la pell de la llimona i la canyella, i l'afegim a la preparació que fèiem. Mesclem bé, i tornem a afegir al foc, deixant que arrenqui el bull un altre cop, i evitant que faci grumolls no parem de remenar fins que s'espesseixi. 
  4. Un cop llesta, la reservem tapada en film (així no fa crosta) a la nevera. Després amb l'ajut de la manega pastissera, podrem decorar la coca...
  
CONTINUEM AMB LA COCA...
 
  1. Res, ja han passat unes tres hores, agafem la massa i li donem forma. Jo la vaig partir en dos, i així hem van sortir les dos coques que abans ús he comentat.
  2. Les deixem ben aplanades i estirades sobre dues safates, i que reposin una mica més... 2 horetes... jo vaig anar a buscar el gran al cole, que era l'últim dia! Després quan vaig tornar, ja les vaig decorar i al forn.
  3. I sí, passades 2 horetes, ja les decorem.
  4. Això cadascú com vulgui! Jo a una la vaig cobrir de sucre, i un raig d'oli per sobre. A casa, no som molt de fruita confitada... i com que se que l'acabaran traient... doncs ja vaig posar sucre i prou...
Hi ha gent que la pinta amb ou, però tampoc ho vaig fer... cadascú al seu estil!
L'altra, vaig fer el mateix, vaig posar sucre, i en lloc d'oli, que quan cou fa crosta amb el sucre i queda molt bo, vaig posar la crema. Vaig fer un encreuat i llestos, al forn!
Les fotos de la coca oberta, doncs ho sento, no hi són! La vam menjar a casa els papes i no hi vaig ser a temps!
En fi, que espero que passéssiu bona revetlla! Bon profit!


 

Comentaris

  1. Apa, per ser la primera vegada que has fet una coca t'ha quedat així, ja t'hi pots dedicar perquè té una pinta que ni t'ho explico...
    Nani

    ResponElimina
  2. uau!!! Que bones! La meva preferida és la de crema, sense dubte! Tot i que la de sucre també té una pinta...! Molt bona explicació, amb el pas a pas. I acompanyat de còctel... ? Carai, carai. Per cert, no t'ho havia dit mai, però el dibuix de capçalera amb els nens amassant m'encanta... sempre que obro el teu blog ho penso! he he. Petons!

    ResponElimina
  3. ¡Qué rica! Me anoto la receta para probarla :-D

    Besos,

    ResponElimina
  4. ¡La hizo mi marido! Qué riquísima estaba, la he publicado enlazando a tu blog: http://postreadiccion.blogspot.com.es/2012/07/coca-de-san-juan.html

    Besos,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Acabo de pasar por tu blog! jo, té a quedado mejor!!! espectacular!!! me alegro de que te haya gustado, me ha hecho mucha ilusion!
      Besos! Gemma.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

♥ Tot i que no sempre tinc temps, i en ocasions no puc contestar els missatges, m'encanta que em visitis i sobretot que em deixis un comentari! això em demostra que el bloc es viu!
Gràcies per passar per aquí, i per les teves opinions... entre tots aprenem. I aquesta es una de les finalitats del meu bloc, aprendre i donar a conèixer.
Petonets! i torna aviat!!!

Entrades populars