COQ AU VIN, un repte de Whole Kitchen.

Whole kitchen en su Propuesta Salada para el mes de octubre nos invita a preparar un clásico francés "Coq au Vin”

No l'havia provat mai aquesta recepta... això del Whole kitchen al final m'agradarà molt!!! ja que em fa experimenta, i provar receptes noves que fins ara m'han donat molt bon resultat... sempre es bonic aprendre...
 
Ahir a més, va ser un dia especial! des de fa mooooolllltttt de temps, bé, des de la baixa maternal i un xic més que em vaig demanar d'excedència per la cura del meu fill...

Que no anava a treballar, i ahir va ser el primer dia!!! superat!!!!
I mira, el dinar, ha estat tot un homenatge... exquisit!
 
D'on prové?

El *Coq a *Vin com ja indica el nom, és d'origen francès, i en la seva elaboració tradicionalment s'usava el gall o oca, arribant a trigar fins a un dia i mitjà en la seva elaboració mentre ho marinaven i el cuinaven, actualment aquests temps són molt més curts i en tan sols en unes hores tens el plat fet.

Al segle XX moltes de les famílies de les àrees rurals de França tenien a moltes gallines pels seus ous i carn, un gall per a la reproducció, i quan aquest es feia gran i ja no podia seguir complint amb les seves funcions, el cuinaven i com la carn de gall vell és dura i fibrosa, recorrien a aquesta manera de preparació, ja que el vi ajudava a suavitzar-la i fer-la més comestible. Per això en aquells temps aquesta recepta era considerada menjar de camp o de gent humil, perquè els més acomodats sempre podien accedir a una carn millor.

Actualment el plat hauria de cridar-se "*Poule *au *Vin" perquè ja gairebé ningú usa un gall sinó un pollastre per preparar-ho però així i tot ha conservat el seu nom.

Hi ha diverses llegendes entorn d'aquest plat, una d'elles explica que Napoleó en un dels seus molts viatges va parar en una posada i que el cuiner a causa de l'escassetat que hi havia per la guerra, solament tenia un gall vell i un vi barat per cuinar-li alguna cosa. Desesperat, va posar a cuinar el gall en el vi amb tots els vegetals que va trobar. Per a sorpresa de tots, va resultar deliciós. Tan exquisit va ser que es va convertir en un plat tradicional de la cuina francesa. Ara, aquesta llegenda és gairebé anul·lada pel fet que s'han trobat escrits de la recepta molt abans de l'era napoleònica.

El que sí és cert és que la recepta té més de 400 anys, i es va fer molt popular a principis dels 1900 quan es va començar a utilitzar la carn de pollastre substituint a la del gall i vins de millor qualitat en comptes del barat que va transformar la recepta d'un plat originat en l'escassetat i la necessitat de no malgastar menjar en un plat de fina cuina francesa.

Una de la premisses actuals per a la seva elaboració és que es cuina amb un vi de qualitat, ja que aquest és el que li donarà el toc de distinció a aquest exquisit plat.

 


INGREDIENTS per 6 persones. 

  • 500gr de cebes petites o escalunyes
  • 2 cebes
  • 2 branques d'api
  • 2 pastanagues
  • 6 talls de bacó
  • 3 cull. d'oli d'oliva suau
  • 2 grans d'all
  • 50 gr. de farina + 1 cda més.
  • 6 cuixes de pollastre
  • 5 cdas. de mantega
  • 400 ml. de vi negre amb cos
  • 500 ml. de brou de pollastre
  • 300 gr. de xampinyons variats
  • sal i pebre


PREPARACIÓ:

 
  1. Portem l'aigua a ebullició. Posem les cebes petites o les escalunyes en un bol i les cobrim amb l'aigua bullint. I les mantenim 5 minuts. Les escorrem i deixem refredar bé. (2)
  2. A continuació ja les podrem netejar i pelar.
  3. Tallem les altres cebes i l'api a trossos petits.
  4. Tallem les pastanagues a rodanxes gruixudes i el bacó a trossos de la mida d'un mos.
  5. Mentre escalfem en una cassola baixa i ampla a foc mitjà 1 cullerada d'oli. I afegirem a L'interior els ingredients que hem acabat de preparar.
  6. Els deixem coure a foc baix, fins que estiguin tendres, i seguidament pugem el foc, i els coem fins daurar-los.
  7. Piquem l'all ben petit i l'afegim.
  8. Un cop cuit, ho posarem tot a un bol i reservem.
  9. Mesclem 50 g de farina amb una mica de sal i pebre en una bossa de plàstic amb auto-tancament. I introduïm el pollastre, tanquem i mesclem per impregnar bé el pollastre.
  10. Posarem en una cassola una cullerada de mantega i l'oli restant, i sofregirem el pollastre uns 10 minuts fins tenir-lo ben daurat. (2)
  11. El pollastre ha de tenir espai suficient per fregir-se, si omplim la cassola, es courà. Si cal el coem en 2 tandes.
  12. Un cop daurat i retirat tot el pollastre, aboquem el vi i deixem que bulli 5 minuts, o fins que es redueixi en una quarta part. (3)
  13. Ara, tornarem a introduir el pollastre, les verdures i els sucs de cocció a la cassola i abocarem el brou (no importa si no cobreix tot el pollastre). (4) 
  14. Tapem parcialment i mantenim a foc lent 50 minuts.
  15. Quan el pollastre estigui tendre, el traiem juntament amb les verdures amb una cullera col·labora i reservarem en un bol gran.
  16. Barrejarem 1 cullerada de farina i 1 de mantega fins a obtenir una pasta fina en un plat, i la incorporarem a la salsa. Deixarem coent a foc lent, sense deixar de remenar, 5 minuts, o fins que estigui brillant i una mica espessa.
  17. Per acabar, fregirem els xampinyons, que haurem netejat i tallat en 4 parts.
  18. Escalfem la mantega restant en una paella. Quan escumegi, els incorporem. Sofregim 2-3 minuts a foc viu, fins que estiguin daurats i tendres
  19. Salpebrem.
  20. Tornem a introduir el pollastre i les verdures a la cassola, remeneu amb cura, afegim els xampinyons i llest per servir.




 

Comentaris

  1. Te ha quedado una salsa deliciosa, me gusta!

    Besos.

    ResponElimina
  2. Recepta boníssima amb història inclosa! Què més es pot demanar???

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

♥ Tot i que no sempre tinc temps, i en ocasions no puc contestar els missatges, m'encanta que em visitis i sobretot que em deixis un comentari! això em demostra que el bloc es viu!
Gràcies per passar per aquí, i per les teves opinions... entre tots aprenem. I aquesta es una de les finalitats del meu bloc, aprendre i donar a conèixer.
Petonets! i torna aviat!!!

Entrades populars