Panellets!!!

A casa, des de que jo tinc us de raó, cada any a finals d'Octubre s'han fet panellets... recordo quan era molt més petita, i encara vivien els meus avis... que era tot un procés això dels panellets...
 
A casa tenim terra, no molta, però la justa per tenir uns quants ametllers, i tenir les pròpies ametlles per fer els nostres propis panellets.
 
En fi, primer començava tot amb la recol·lecta... un cap de setmana anàvem tots plegats al tros (així es com li dèiem nosaltres), i prenent el dinar tant els pares, com els avis com els meus germans passàvem el dia fent caure les ametlles dels arbres amb unes canyes llarguíssimes, recordo que posàvem unes lones a sota els arbres, perquè així fos més fàcil recollir les ametlles que queien, i després les posàvem totes en sacs. A mi i els meus germans, sempre ens tocava buscar les que queien fora de la lona... i he de dir que no m'agradava gents! però en fi... al cap d'uns dies, ja podíem gaudir...
Una tarda de dissabte normalment, l'avi, preparava un taulell de fusta que tenia, on hi posava una eina per trencar totes les ametlles de manera més ràpida... i seguidament l'àvia les bullia, les pelava i les esteníem en safates totes ben separades per tal de posar-les a prendre el sol... un cop ben eixutes, ja començava un altre pas, on nosaltres ja participàvem més activament...
 
El molinet... recordo que era de color vermell, i enganxat en un taulell, hi posàvem les ametlles ja pelades, i eixutes, i les trituràvem fins obtenir la pols per fer els panellets. Ens encantava fer rodar la manovella i triturar les ametlles, i de tant en tant cruspir-ne algunes...
I un cop llesta, ja podíem fer la massa dels panellets.
Pocs dies abans de Tot Sants, l'avia feia la massa, i després de deixar-la reposar, ens recordo a tots al menjador fent boles de panellets... el més curiós es que al poble, (encara no se si ho fan), enlloc de coure'ls a casa, els dúiem al forn del poble, els deixaves, te'ls coïen, i els anaves a buscar a l'hora pactada... veure el forn de pa, com els treien amb la pala de dins el forn, la olor... mmmmm!!! Quins records...
Actualment això ja no ho fem... els avis ja no hi són, els temps que hi dedicàvem ja no el tenim... però la il·lusió de la castanyada, el record de tot plegat, i la recepta encara perdura... i tot i que ara ho compro tot en una tenda, i ja no veus tot el procés de la matèria prima... els panellets els fem iguals!
Aquí ús deixo la recepta de l'àvia Maria, espero que ús agradi!
 

INGREDIENTS per la massa:
  • 1 kg d'ametlla
  • 700 gr. de sucre
  • el suc de mitja llimona
  • 1 cullerada sopera d'anís.
  • 3 rovells d'ou
  • 1 moniato mitjà
  • galeta rodona
INGREDIENTS per la decoració:
  • pinyons
  • coco
  • ametlles pelades
  • codonyat
  • ou
 
PREPARACIÓ:
  1. Realment es ben fàcil... posem a bullir el moniato, i quan el tinguem llest, el pelem, el triturem amb la forquilla i el deixem refredar.
  2. En un bol gran mesclem les ametlles triturades, el sucre, els rovells, l'anís, i el suc de la llimona. Remenem i afegim el moniato, i continuem mesclant (jo ho faig amb les mans...) tot plegat queda més casolà... fins a tenir una massa homogènia que no s'enganxa al bol.
  3. La deixem reposar coberta amb un drap de cuina i en un lloc fresc, unes 2-3 hores mínim... si passa la nit, no passa res.
  4. I finalment comencem a fer els panellets... anem fent boles amb les mans de la mida d'una nou més o menys... i...
 
Si els volem d'ametlla... posem a sobre la bola, una ametlla pressionant amb el dit.

Si els volem de coco...  agafem una part de la massa que tenim feta, i la mesclem amb el coco ratllat, l'amassem bé, i un cop n'haguem fet boles, les arrebossem del coco sobrant...
 
 
Si els volem de pinyons... en un plat batem un ou, i hi avoquem la bossa de pinyons. Ho mesclem bé, i ho deixem reposar uns 5 minuts. Després agafem les boles que haurem fet de la massa i les arrebossem de la preparació, pressionant molt bé, per tal de que els pinyons es quedin ben enganxats a la massa.
 
 
Si els volem de codonyat... finalment agafem una bola gran de la massa, i l'aplanem amb un corró com si féssim galetes... tallem un tall fi de codonyat, i el posem al centre, i l'emboliquem com si fos un regal... per tal d'obtenir com un rectangle molt llarg de massa amb interior de codonyat. Després el tallo amb un ganivet a daus.
 
 
Jo poso tots els panellets a sobre una oblea molt fineta que venen, perquè no es cremin del cul durant la cocció...
 
I Aquesta, punt important en l'elaboració, suposo que dependrà una mica de cada forn... en el meu, poso la safata al segon esglaó començant per baix, i tenint el forn encès dalt i baix a 200º ho deixo coure uns 8 minuts. Després apago la part de dalt, i ho deixo 4 minuts més. Retirem, i veurem que si els toquem s'ens trencarien als dits, però els deixem refredar, i obtindrem uns panellets durs de fora, però tendres per dins.
 
En fi, desitjo que ús agradin i que hagueu passat una molt bona castanyada!!!
 

 

Comentaris

  1. Muy buenos!! Las imagenes hablan por si solas.

    Besos.

    ResponElimina
  2. Uo! T'han quedat espectaculars! És molt curiós com la recepta varia segons cada llar!

    ResponElimina
    Respostes
    1. si, he anat mirant blocs i la veritat es que cadascú ho fa d'una manera diferent! mèrci!

      Elimina
  3. T'han quedat genials! Tenen una pinta estupenda!! Una entrada molt bonica! ^^

    ResponElimina
  4. mmm boníssims! jo també n'he fet enguany!

    ResponElimina
  5. Els panellets m'agraden tots. Però aquests de codonyat me'ls menjaria d'una tirada.
    Feliç setmana,
    Nani

    ResponElimina
  6. Uf! N'has fet molts i sembla que t'han quedat boníssims! No te'n sobren... he he? Petons

    ResponElimina
  7. Hola Gemma, aquí estoy para seguirte. La receta tiene tan buena pinta que voy a tener que aprender catalán para hacerla, jajaja.
    Me quedo contigo y mucho ánimo con el curso!!
    BSS

    ResponElimina
  8. Hi ha receptes que el fer-les ens evoca temps d'infantesa... i els panellets n'és una. a mi em recorda l'àvia, el molinet on trinxàvem les ametlles... aaiiixxx si en fa d'anys d'això!!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  9. Hola Gemma
    Amb la pinta que tenen aquestos panellets t'aseguro que no en deixava cap. M'agrada com els has preparat i la bona presencia que tenen. Tornaré.
    He fet una entrada de la Trobada Blocaire, et deixo l'enllaç per si ho vols veure. Espero que t'agradi ¡¡¡
    http://cangrejogrande.blogspot.com.es/2012/11/primer-encuentro-de-bloggers-de.html

    Una Abraçada, Agustí Cangrejo

    ResponElimina
  10. Tens un regaleet al meu blog!! :P Passa-t'hi!
    http://entrenuvolsdecoto.blogspot.com.es/2012/11/taula-daniversar.html
    Un petonet!

    ResponElimina
  11. Gemma, encantada d'haver-te conegut, to això que expliques a casa meva també ho he viscut, jo de petita també anava al tros, i a collir atmetlles, posavem una xarxa i picavem fort!!! ...i després la mare il'àvia feien panellets...
    Ara l'àvia ja no en fa, la mare enguany no n'ha fet, i jo...encar ano he pres el relleu! De l'any pròxim no passa!!!
    Ptnts i fins a la propera!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

♥ Tot i que no sempre tinc temps, i en ocasions no puc contestar els missatges, m'encanta que em visitis i sobretot que em deixis un comentari! això em demostra que el bloc es viu!
Gràcies per passar per aquí, i per les teves opinions... entre tots aprenem. I aquesta es una de les finalitats del meu bloc, aprendre i donar a conèixer.
Petonets! i torna aviat!!!

Entrades populars