dimarts, 25 de setembre de 2012

Piononos, un repte de Whole Kitchen


  
 Whole Kitchen en su Propuesta Dulce para el mes de Septiembre nos invita a preparar un clásico español, "Piononos"
  
Avui oficialment comencem la tardor! i per estrenar-la, i després de les festes de Sta Tecla que hem viscut aquí a Tarragona, us presento un postre que em menjat durant les festes, i que vaig elaborar per iniciar-me i estrenar-me dins el grup Whole Kitchen! la meva primera participació, en propostes dolces!
La recepta que us he deixat escrita, es la que van publicar ells, jo he canviat potser una mica les proporcions, i n'he fet uns quants de xocolata.
Però he de dir que es un prostre que desconeixia, i que no serà la última vegada que faré.


Que, que són els piononos?

Es un pastisset que té una mica de feina en l'elaboració, bàsicament, perquè per fer-lo complet, es fa en 3 parts diferents... el pa de pessic, l'almívar i la crema interior...
El pa de pessic, no se si perquè es finissima la capa, o perquè es molt tova, se't desfà a la boca... i la crema, resulta deliciosa...
 
El pionono tradicional és un pastís de mida petita elaborat popularment a Santa Fe, població molt propera a la ciutat de GranadaLa fina làmina de pa de pessic es presenta enrotllada formant un cilindre (la base del pastís) i emborratxat amb almívar el qual li aporta aquesta textura agradable i fresca que , finalment és coronat amb crema torrada.
Es diu que el normal és prendre'l d'un o dos mossos, encara que això és clar anirà en funció de la mida de cada preparació!
 


INGREDIENTS:

Piononos, Recepta de Belenciaga surten uns 8 piononos de uns 4 dits cadascun d'ells.

Per al pa de pessic
  • 2 ous grans
  • 2 cullerades de sucre
  • 1 cullerada de farina
  • 1 cullerada de maizena
  • 2 cullerades de llet.
  • una mica de sal
  • Mantega per untar.

Per l'almívar
 
  • 150 g de sucre
  • 150 ml aigua
  • Un pal de canyella
  • Un rajolí de rom (opcional) (jo li vaig posar)
 
Per a la crema de rovell.
 
  • 4 rovells
  • sucre (el mateix pes que els rovells)
  • aigua (el mateix pes que les rovells)
  • Una mica de maizena (15 g aprox)
 Per la crema de xocolata
 
  • 200gr de nata
  • 100 gr de xocolata
  • 20 gr de sucre
 
PROCEDIMENT:
 
  1. Comencem preparant la crema de rovells i la de xocolata perquè estiguin fredes quan les anem a utilitzar.
  2. La de xocolata, doncs posem tots els ingredients en un cassó i portem a ebullició. Deixem refredar.
  3. Per la de rovell, en fred, mesclem la maizena, el sucre i l'aigua. I posarem a coure per fer un almívar. Deixarem coent, fins que el volum de tot plegat redueixi una mica, i llavors deixem refredar. 
  4. Es deixa temperar l'almívar. I mentre separem els rovells i els batem lleugerament amb les varetes.
  5. Un cop estigui l'almívar tebi l'anem afegint als rovells sense deixar de moure amb les varetes, (fora del foc), fins afegir tot l'almívar. 
  6. Portem al foc baix i sense deixar de remenar coem fins que s'espesseixi. Reservem.
         ............................................
 
  1. Preparem l'almívar. Posem tots els ingredients en un cassó i ho bullim durant 4 minuts. Reservem.
                                             ............................................
 
  1. Preparem el pa de pessic.
  2. Folrem la safata de forn amb paper vegetal, i ho untem amb mantega.Escalfem el forn a 180 º.Muntem les clares amb un pessic de sal fins aconseguir una merengue ferm i brillant. Reservem. 
  3. En un bol posem la farina i la maizena barrejades i tamisades, afegim els rovells i barregem, anem afegint la llet per aconseguir una crema llisa i sense grumolls. Afegim una cullerada de merengue i barregem batent lleugerament per igualar textures i que sigui més fàcil la barreja amb la resta de la merengue. 
  4. Anem afegint en diverses vegades la merengue barrejant amb una espàtula amb moviments envolvents. 
  5. Passem la nostra massa al motlle on ho anem a realitzar, prèviament folrat i pinzellat amb mantega. Jo he fet servir la safata de forn, i estenem la massa amb cura en una capa de 4 o 5 mm. 
  6. Fiquem al forn preescalfat a 180 º a mitja alçada. quant agafi una mica de color el traurem (uns 8-7 minuts). Bolquem sobre un altre paper de forn. Deixem que s'arrefredi una mica, i ara ja farem el pastisset. El pintem amb l'almívar pintant-lo amb el pinzell. 
  7. Després a sobre estenem una capa de la crema de rovell. Jo vaig fer la meitat amb el rovell, i l'altra amb xocolata. L'enrotllem, i tallem en trossos de uns 4 cm, tot i que jo vaig posar la ma, i vaig fer-lo de uns 4 dits.
  8. I ara, per fer-lo tradicionalment, col · locariem els pastissets en càpsules de paper, verticalment. Posariem una culleradeta de crema sobre de cada pastís. Espolvorejaríem amb sucre i es cremaria amb un bufador.
  9. Aquesta part, jo no la he feta, però si uns bombonets de la mateixa xocolata per decorar... ajudant-me d'un motlle de silicona que m'encanta que tinc i del que li trec molt profit! Simplement poso la xocolata a l'interior (fondant nestle) i deixo al congelador.


 

38 comentaris:

  1. Hola, he descubierto tu blog, me ha gustado mucho los Piononos te han quedado genial.
    Saludos.

    ResponElimina
  2. hola, que belleza de composicion, te han quedado una delicia estupenda!!!!! muchas felicidades! un besote

    ResponElimina
  3. No coneixia aquest postre, els piononos, tenen moolt bona pinta! Segur que estàven deliciosos! Per cert! M'encanta el motlle!! ^^
    Un petó.

    ResponElimina
    Respostes
    1. je, je... si els piononos molt bons, i el motlle, molt pràctic! ara tinc bombons de xocolata tot el dia!

      Elimina
  4. Me encanta como te quedaron, felicidades.
    Saludos!

    ResponElimina
  5. Òstres, t'han quedat molt bé! quines fotos amb tanta llum, molt boniques!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, anem aprenent a poc a poc... de cuina i de fotografia! que més es pot demanar!

      Elimina
  6. Ole!!! això si que és un plaer de veure i entrar a la teva cuina! Felicitats!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, i mèrci per formar part del bloc!

      Elimina
  7. Fa un any que vaig provar per primer cop aquests dolços i em van encandilar! Tinc que provar a fer-los, t'han quedat genials! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mèrci Roser, jo era el primer cop, i ja et dic jo que els repetiré! a la familia també els han agradat molt! es com un braç de gitano en petitet!

      Elimina
  8. En un altre bloc ja els he vist i crec que s'ahuran de fer. T'han quedat amb una pinta increíble.
    Una abraçada,
    Nani

    ResponElimina
  9. T'han quedat espectaculars! Jo també començo amb el cercle el mes vinent... i amb la fotografia també! on fas el curs?Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mèrci! ja fa temps que volia participar de whole kitchen i mira, aquest més em vaig decidir!, i el curs de fotos, ja el vaig fer, es un curs online que durava unes 3 setmanes amb la fotografa Luisa Moron: the school. Si el fas ja veuràs que t'agradarà... tnc molt per aprendre... però et dona conceptes bàsics que t'ajuden molt, i tot enfocat al mon de la cuina... ja em diràs!

      Elimina
  10. Tens un regalet al meu bloc! Petons!
    http://www.trossetsdecuina.cat/2012/09/mini-amanides-amb-plat-de-parmesa-i-11.html

    ResponElimina
    Respostes
    1. acavo de passar pel teu bloc! moltíssimes gràcies! i felicitats per l'amanida! tot un luxe!

      Elimina
  11. Uau!!! Quina recepta més increïble!!!! T'han quedat perfectes! A veure si puc fer-la aquest cap de setmana!! Tot i que encara tinc pendent fer els teus macarons...

    ResponElimina
    Respostes
    1. je, je... s'acumula la feina!! sembla molta feina la recepta, però no es gens complicada... i el resultat es molt bo, ja veuràs! Mèrci!

      Elimina
  12. Pese a que no has cubierto los piononos te han quedado geniales y muy finos!!! Seguro que estaban muy ricos!! Me gusta tu blog, me quedo por aquí!!
    Un besito,

    ResponElimina
    Respostes
    1. si, estaban muy ricos! y encanatada de que té quedes... besos!

      Elimina
  13. Tinc una bona amiga que viu a Granada i sempre em diu que em portarà piononos de crema però no ho fa mai. ara que tinc la recepta ja saps... si vols ser ben servit...
    petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. si, si... doncs ja saps ... fes-te tu mateix el llit! ;·)

      Elimina
  14. Que hermosos te han quedado!!!

    Me encanta la receta y la presentación.

    Besos.

    ResponElimina
  15. No els he provat mai, pero tenen una pinta bonísima, a més t'han quedat molt monos!
    Ptns.
    Su.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mèrci, es un mini pastisset, lleuger que entra molt bé! ptns!

      Elimina
  16. Nena quina gràcia que tens!! et faria un comentari a cada entrada! Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs no et tallis!!! tots els comentaris són ben rebuts! petonets i mèrci!!!

      Elimina
  17. Que bonitos te han quedado...de sabor tienen que estar buenisimos....y la presentación te ha quedado increíble! Enhorabuena!!
    Te invito a ver mi versión:

    http://eltallerdelosviernes.blogspot.com.es/2012/09/hoy-toca-receta-del-cwk.html

    Un abrazo y hasta la próxima receta!

    Gri

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues si, nos vemos en la proxima receta... muchas gracias! y ahora paso a ver los tuyos!

      Elimina
  18. Qué preciosidad! de presentación y de piononos... no dio pena comerlos? desde luego es uno de los que más me ha gustado de los que he visto :)

    Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias! era my primera vez en whole kitchen y me ha echo mucha ilusion! repetiremos seguro!!! a, si que dio pena comerlos, pero duraron poco! besos!

      Elimina
  19. Tienes una presentación espectacular, deben de haber quedaado buenísimos, me encantaría poder leerte, tienes traductor en tu página, hermoso blog, felicidades!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. hola, muchisimas gracias! si que hay traductor... ya me diras si funciona... serà un placer si te quedas por aquí!

      Elimina

♥ Tot i que no sempre tinc temps, i en ocasions no puc contestar els missatges, m'encanta que em visitis i sobretot que em deixis un comentari! això em demostra que el bloc es viu!
Gràcies per passar per aquí, i per les teves opinions... entre tots aprenem. I aquesta es una de les finalitats del meu bloc, aprendre i donar a conèixer.
Petonets! i torna aviat!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...