Piononos, un repte de Whole Kitchen
Whole Kitchen en su Propuesta Dulce para el mes de Septiembre nos invita a preparar un clásico español, "Piononos"
Avui oficialment comencem la tardor! i per estrenar-la, i després de les festes de Sta Tecla que hem viscut aquí a Tarragona, us presento un postre que em menjat durant les festes, i que vaig elaborar per iniciar-me i estrenar-me dins el grup Whole Kitchen! la meva primera participació, en propostes dolces!
La recepta que us he deixat escrita, es la que van publicar ells, jo he canviat potser una mica les proporcions, i n'he fet uns quants de xocolata.
Però he de dir que es un prostre que desconeixia, i que no serà la última vegada que faré.
Que, que són els piononos?
Es un pastisset que té una mica de feina en l'elaboració, bàsicament, perquè per fer-lo complet, es fa en 3 parts diferents... el pa de pessic, l'almívar i la crema interior...
El pa de pessic, no se si perquè es finissima la capa, o perquè es molt tova, se't desfà a la boca... i la crema, resulta deliciosa...
El pionono tradicional és un pastís de mida petita elaborat popularment a Santa Fe, població molt propera a la ciutat de Granada. La fina làmina de pa de pessic es presenta enrotllada formant un cilindre (la base del pastís) i emborratxat amb almívar el qual li aporta aquesta textura agradable i fresca que té, finalment és coronat amb crema torrada.
INGREDIENTS:
Piononos, Recepta de Belenciaga surten uns 8 piononos de uns 4 dits cadascun d'ells.
Per al pa de pessic
Per l'almívar
Es diu que el normal és prendre'l d'un o dos mossos, encara que això és clar anirà en funció de la mida de cada preparació!
INGREDIENTS:
Piononos, Recepta de Belenciaga surten uns 8 piononos de uns 4 dits cadascun d'ells.
Per al pa de pessic
- 2 ous grans
- 2 cullerades de sucre
- 1 cullerada de farina
- 1 cullerada de maizena
- 2 cullerades de llet.
- una mica de sal
- Mantega per untar.
Per l'almívar
- 150 g de sucre
- 150 ml aigua
- Un pal de canyella
- Un rajolí de rom (opcional) (jo li vaig posar)
Per a la crema de rovell.
- 4 rovells
- sucre (el mateix pes que els rovells)
- aigua (el mateix pes que les rovells)
- Una mica de maizena (15 g aprox)
Per la crema de xocolata
- 200gr de nata
- 100 gr de xocolata
- 20 gr de sucre
PROCEDIMENT:
- Comencem preparant la crema de rovells i la de xocolata perquè estiguin fredes quan les anem a utilitzar.
- La de xocolata, doncs posem tots els ingredients en un cassó i portem a ebullició. Deixem refredar.
- Per la de rovell, en fred, mesclem la maizena, el sucre i l'aigua. I posarem a coure per fer un almívar. Deixarem coent, fins que el volum de tot plegat redueixi una mica, i llavors deixem refredar.
- Es deixa temperar l'almívar. I mentre separem els rovells i els batem lleugerament amb les varetes.
- Un cop estigui l'almívar tebi l'anem afegint als rovells sense deixar de moure amb les varetes, (fora del foc), fins afegir tot l'almívar.
- Portem al foc baix i sense deixar de remenar coem fins que s'espesseixi. Reservem.
............................................
- Preparem l'almívar. Posem tots els ingredients en un cassó i ho bullim durant 4 minuts. Reservem.
............................................
- Preparem el pa de pessic.
- Folrem la safata de forn amb paper vegetal, i ho untem amb mantega.Escalfem el forn a 180 º.Muntem les clares amb un pessic de sal fins aconseguir una merengue ferm i brillant. Reservem.
- En un bol posem la farina i la maizena barrejades i tamisades, afegim els rovells i barregem, anem afegint la llet per aconseguir una crema llisa i sense grumolls. Afegim una cullerada de merengue i barregem batent lleugerament per igualar textures i que sigui més fàcil la barreja amb la resta de la merengue.
- Anem afegint en diverses vegades la merengue barrejant amb una espàtula amb moviments envolvents.
- Passem la nostra massa al motlle on ho anem a realitzar, prèviament folrat i pinzellat amb mantega. Jo he fet servir la safata de forn, i estenem la massa amb cura en una capa de 4 o 5 mm.
- Fiquem al forn preescalfat a 180 º a mitja alçada. quant agafi una mica de color el traurem (uns 8-7 minuts). Bolquem sobre un altre paper de forn. Deixem que s'arrefredi una mica, i ara ja farem el pastisset. El pintem amb l'almívar pintant-lo amb el pinzell.
- Després a sobre estenem una capa de la crema de rovell. Jo vaig fer la meitat amb el rovell, i l'altra amb xocolata. L'enrotllem, i tallem en trossos de uns 4 cm, tot i que jo vaig posar la ma, i vaig fer-lo de uns 4 dits.
- I ara, per fer-lo tradicionalment, col · locariem els pastissets en càpsules de paper, verticalment. Posariem una culleradeta de crema sobre de cada pastís. Espolvorejaríem amb sucre i es cremaria amb un bufador.
- Aquesta part, jo no la he feta, però si uns bombonets de la mateixa xocolata per decorar... ajudant-me d'un motlle de silicona que m'encanta que tinc i del que li trec molt profit! Simplement poso la xocolata a l'interior (fondant nestle) i deixo al congelador.
Hola, he descubierto tu blog, me ha gustado mucho los Piononos te han quedado genial.
ResponEliminaSaludos.
Muchas gracias chicas! Saludos!
Eliminahola, que belleza de composicion, te han quedado una delicia estupenda!!!!! muchas felicidades! un besote
ResponEliminaMuchas gràcias! Maria.
EliminaNo coneixia aquest postre, els piononos, tenen moolt bona pinta! Segur que estàven deliciosos! Per cert! M'encanta el motlle!! ^^
ResponEliminaUn petó.
je, je... si els piononos molt bons, i el motlle, molt pràctic! ara tinc bombons de xocolata tot el dia!
EliminaMe encanta como te quedaron, felicidades.
ResponEliminaSaludos!
Gràcias Tamara!
EliminaÒstres, t'han quedat molt bé! quines fotos amb tanta llum, molt boniques!!
ResponEliminaGràcies, anem aprenent a poc a poc... de cuina i de fotografia! que més es pot demanar!
EliminaOle!!! això si que és un plaer de veure i entrar a la teva cuina! Felicitats!!!
ResponEliminaMoltes gràcies, i mèrci per formar part del bloc!
EliminaFa un any que vaig provar per primer cop aquests dolços i em van encandilar! Tinc que provar a fer-los, t'han quedat genials! Petons
ResponEliminaMèrci Roser, jo era el primer cop, i ja et dic jo que els repetiré! a la familia també els han agradat molt! es com un braç de gitano en petitet!
EliminaEn un altre bloc ja els he vist i crec que s'ahuran de fer. T'han quedat amb una pinta increíble.
ResponEliminaUna abraçada,
Nani
Moltes gràcies Nani!
EliminaT'han quedat espectaculars! Jo també començo amb el cercle el mes vinent... i amb la fotografia també! on fas el curs?Petons!
ResponEliminaMèrci! ja fa temps que volia participar de whole kitchen i mira, aquest més em vaig decidir!, i el curs de fotos, ja el vaig fer, es un curs online que durava unes 3 setmanes amb la fotografa Luisa Moron: the school. Si el fas ja veuràs que t'agradarà... tnc molt per aprendre... però et dona conceptes bàsics que t'ajuden molt, i tot enfocat al mon de la cuina... ja em diràs!
EliminaTens un regalet al meu bloc! Petons!
ResponEliminahttp://www.trossetsdecuina.cat/2012/09/mini-amanides-amb-plat-de-parmesa-i-11.html
acavo de passar pel teu bloc! moltíssimes gràcies! i felicitats per l'amanida! tot un luxe!
EliminaUau!!! Quina recepta més increïble!!!! T'han quedat perfectes! A veure si puc fer-la aquest cap de setmana!! Tot i que encara tinc pendent fer els teus macarons...
ResponEliminaje, je... s'acumula la feina!! sembla molta feina la recepta, però no es gens complicada... i el resultat es molt bo, ja veuràs! Mèrci!
EliminaPese a que no has cubierto los piononos te han quedado geniales y muy finos!!! Seguro que estaban muy ricos!! Me gusta tu blog, me quedo por aquí!!
ResponEliminaUn besito,
si, estaban muy ricos! y encanatada de que té quedes... besos!
EliminaTinc una bona amiga que viu a Granada i sempre em diu que em portarà piononos de crema però no ho fa mai. ara que tinc la recepta ja saps... si vols ser ben servit...
ResponEliminapetonets
si, si... doncs ja saps ... fes-te tu mateix el llit! ;·)
EliminaQue hermosos te han quedado!!!
ResponEliminaMe encanta la receta y la presentación.
Besos.
Muchas gracias! y estaban muy ricos!
EliminaNo els he provat mai, pero tenen una pinta bonísima, a més t'han quedat molt monos!
ResponEliminaPtns.
Su.
Mèrci, es un mini pastisset, lleuger que entra molt bé! ptns!
EliminaNena quina gràcia que tens!! et faria un comentari a cada entrada! Marta
ResponEliminaDoncs no et tallis!!! tots els comentaris són ben rebuts! petonets i mèrci!!!
EliminaQue bonitos te han quedado...de sabor tienen que estar buenisimos....y la presentación te ha quedado increíble! Enhorabuena!!
ResponEliminaTe invito a ver mi versión:
http://eltallerdelosviernes.blogspot.com.es/2012/09/hoy-toca-receta-del-cwk.html
Un abrazo y hasta la próxima receta!
Gri
Pues si, nos vemos en la proxima receta... muchas gracias! y ahora paso a ver los tuyos!
EliminaQué preciosidad! de presentación y de piononos... no dio pena comerlos? desde luego es uno de los que más me ha gustado de los que he visto :)
ResponEliminaBesos
Muchas gracias! era my primera vez en whole kitchen y me ha echo mucha ilusion! repetiremos seguro!!! a, si que dio pena comerlos, pero duraron poco! besos!
EliminaTienes una presentación espectacular, deben de haber quedaado buenísimos, me encantaría poder leerte, tienes traductor en tu página, hermoso blog, felicidades!!!!
ResponEliminahola, muchisimas gracias! si que hay traductor... ya me diras si funciona... serà un placer si te quedas por aquí!
Elimina