Galetes de Halloween

Ja fa dies que les vaig fer... i a les meves nebodes els van encantar... Halloween cada dia està més de moda... però realment que significa aquesta festivitat? tot i que jo sóc més de panellets, que demà veureu... m'ha fet gràcia fer una mica d'història... i rebuscant, rebuscant... aquí la teniu...

Les galetes, massa i glassa són les de sempre... i a arrel d'això, puc dir que potser ara en provaré alguna de diferent que ja veureu.. tot just demà començo el curs amb "Mensaje en una galleta" en un curs digital per fer galetes decorades... el motiu: Nadal...
Esperant aprendre molt! ús deixo amb les de Halloween... i la seva història... demà Panellets...

Tot fent història...

Els símbols de Halloween són fàcils d'identificar: les bruixes, els fantasmes, les carabasses, les fogueres i l'expressió "truco o trato"(“travesura o llaminadura”), amb la qual aquesta nit els nens amenacen als seus veïns perquè els donin llaminadures.
Però darrere d'aquesta celebració hi ha tota una història...  Halloween també es coneix pel nom de "All Hallow Even", és a dir, vespra del dia de Tots els Sants. No obstant això, aquest nom suposadament cristià oculta orígens que estan molt lluny de ser sants. De fet, els entesos diuen que aquesta festa es remunta a un temps molt anterior al cristianisme: l'era en la qual els antics celtes habitaven Gran Bretanya i Irlanda. Aquests utilitzaven un calendari lunar i dividien l'any en dues estacions: els mesos foscos d'hivern i els mesos clars d'estiu. En la nit de lluna plena més propera a l'1 de novembre celebraven la festa de "Samhain", terme que significa “Final de l'Estiu”.
Aquesta festivitat, que assenyalava el començament de l'any nou cèltic, tenia lloc al final de l'estiu, una vegada recol·lectada la collita i quan els ramats i les rajades ja havien estat recollits de les pastures i es trobaven en els tancats. Els celtes creien que, com els dies es feien més curts, era necessari reavivar al Sol amb una sèrie de ritus i sacrificis. Com a símbol de la desaparició de l'any vell, s'apagaven tots els focs i, per inaugurar l'any nou, s'encenien fogueres sagrades de les quals tots els membres de la comunitat prenien brases per tornar a prendre el foc de les seves llars i a la vegada també es creia que als mals esperits s'espantaven amb aquelles fogueres.

Segons la creença popular, a la festa de "Samhain" s'obria el vel que separava el món humà del sobrenatural, i els esperits, bons i dolents, vagaven per la Terra. Com es pensava que les ànimes dels morts tornaven a les seves cases, les famílies treien menjar i beguda per als seus visitants fantasmes amb l'esperança d'apaivagar-los i protegir-se del mal. De manera que quan avui dia els nens disfressats de fantasmes o bruixes van de casa a casa en Halloween amenaçant amb una entremaliadura si no se'ls dóna una llaminadura, estan perpetuant inconscientment els antics ritus de la festa de Samhain. Jean Markale diu el següent en el seu llibre Halloween, "histoire et traditions" (Halloween: història i tradicions): “En rebre alguna cosa a les seves mans, els nens estableixen, en un plànol simbòlic incomprensible per a ells, un intercanvi fraternal entre el món visible i l'invisible.

 
 
Curiositats...

Com la gent creia que havien desaparegut les barreres entre el món físic i el sobrenatural, pensava que els éssers humans podien passar amb facilitat al món dels esperits. De manera que Samhain era una ocasió summament propicia per desentranyar els secrets del futur. Atès que les pomes i les avellanes es consideraven fruits d'arbres sagrats, s'utilitzaven per endevinar informació relativa al matrimoni, la malaltia i la mort. Per exemple, en una tina d'aigua col·locaven una sèrie de pomes identificades amb una marca. El jove o la jove que n'agafava una valent-se solament de la boca podia, suposadament, identificar al seu futur cònjuge. Aquesta pràctica subsisteix avui dia en el joc de Halloween consistent a tractar d'atrapar amb les dents unes pomes que suren en aigua.

Altres característiques de la festa de Samhain eren la borratxera, la diversió estrepitosa i la pèrdua d'inhibicions. “Els valors tradicionals, si no es descartaven, s'invertien —diu Markale—. El que estava prohibit es permetia, i el permès es prohibia.” Halloween encara reflecteix aquest esperit en l'actualitat, la qual cosa sens dubte explica bastant ben la seva creixent popularitat. Segons "The Encyclopedia of Religion", aquesta festa és avui dia “una ocasió en la qual els adults també poden creuar els límits culturals i alliberar-se de la seva identitat permetent-se una nit de frivolitat sense inhibicions. Així que la característica fonamental de la festa cèltica, la d'una nit a l'any d'evasió de les realitats i expectatives normals, ha perdurat fins al segle XX”.
Bona castanyada!!!

Comentaris

  1. Jo sóc zero de Halloween, de fet amb els nens de la ludoteca on treballo hem evitat qualsevol menció a Halloween i hem treballat la castanyada, i ahir amb la família vam celebrar la castanyadam por todo lo alto, amb una crema de carabassa, panellets cassolans, moniatos i castanyes.Crec que la nostra festa ja té prou diversió. Els meus pares recordaven amb nostalgia quan abans es feien festes a pubs anomenades "La festa de la castanyada" quan ara a totes les discoteques celebren el Güendolin... De totes maneres desconeixia per complet la història, sempre és interessant aprendre!! I si, deicididament podem comprovar que s'ha acabat l'estiu! Bona castanyada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. si, jo també sóc més de castanyada, m'encantava anr amb la colla, m'encanta les paradetes de castanyes que hi ha per tota la ciutat... en fi, però m'ha agrada't saber una mica més d'aquesta festa de Halloween que tant impacte causa, i mira les galetes, va serdivertit fer-les... Desitjo que hagis tingut una bona castanyada, i finalment ara ja penjo els panellets!!!

      Elimina
  2. T'han quedat genial les galetes! ^^ Jo també vaig fer fa temps el curs de mensaje en una galleta!! T'agradarà! ^^
    Molt interessant la història de Halloween!
    Bon dia de Tots Sants!
    Un petoneeet!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Montse! a si? vas fer el curs, no se com serà però tinc molta curiositat i moltes ganes! Desitjo que hagis passat una bona castanyada! petonets!!

      Elimina
  3. Quins panellets més apetitosos!!!
    Amb aquest toc dauradet em fan salivar!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

♥ Tot i que no sempre tinc temps, i en ocasions no puc contestar els missatges, m'encanta que em visitis i sobretot que em deixis un comentari! això em demostra que el bloc es viu!
Gràcies per passar per aquí, i per les teves opinions... entre tots aprenem. I aquesta es una de les finalitats del meu bloc, aprendre i donar a conèixer.
Petonets! i torna aviat!!!

Entrades populars